Latvijas studentu apvienība

Izveidota karte, kas vienuviet apkopo augstskolu dienesta viesnīcas

Jaunākā kartes versija (atjaunota 2019. gada jūnijā)

Tuvojoties jaunajam studiju gadam, paralēli pozitīvajam satraukumam par studiju gaitu uzsākšanu, bieži vien jauno studentu prātus nodarbina jautājums – kur dzīvot studiju laikā? Jo īpaši šis jautājums satrauc tos studentus, kuru augstskolas nepiedāvā iespēju dzīvot dienesta viesnīcā. Lai palīdzētu studentiem atrast sev piemērotāko dienesta viesnīcu, Latvijas Studentu apvienība (LSA) vienuviet ir izveidojusi elektronisko karti ar augstskolu dienesta viesnīcām.

Vairums augstskolu dienesta viesnīcu nolikumi paredz, ka gultas vietas sākumā tiek piešķirtas savas augstskolas studentiem, un, ja paliek brīvas vietas, uz tām var pretendēt arī citu augstskolu studenti. LSA aicina studentus, kuru augstskolas nepiedāvā iespēju dzīvot dienesta viesnīcā, izmantot šo iespēju. Dienesta viesnīcu nolikumi un kontaktinformācija ar augstskolu dienesta viesnīcām ir atrodama kartē, tāpat informāciju var jautāt arī savas augstskolas Studentu pašpārvaldei.

Studenti dienesta viesnīcu, kā savu dzīves vietu studiju laikā izvēlas vairāku apsvērumu dēļ, viens no galvenajiem iemesliem šādai izvēlei ir finansiālais aspekts, jo ne visi var atļauties īrēt dzīvokļus.

“Latvijā nepieciešams izveidot tādu sociālā atbalsta sistēmu, kas ikvienam iedzīvotājam, neatkarīgi no ekonomiskās vai politiskās situācijas, ļautu bez apgrūtinājumiem iegūt augstāko izglītību, nodrošinot iespēju pilnvērtīgi pievērsties studiju procesam. Šobrīd tam eksistē vairāki šķēršļi, kas liedz studējošajam pilnvērtīgi studēt. Viens no tiem ir – vairums studentu nevar atļauties dzīvot dzīvokļos un dienesta viesnīcu gultas vietu ikmēneša īres maksa nav nemaz tik ļoti maza. Tā rezultātā vairums studentu agri iesaistās darba tirgū, upurējot studiju kvalitāti un lielā mērā valsts ilgtspējīgu attīstību, lai spētu apmaksāt savu dzīves vietu un citas ikdienas izmaksas. Jautājumam par dienesta viesnīcu pieejamību un to kvalitāti būtu jābūt vienai no augstskolu stratēģijas prioritātēm, lai studētgribētāji arī no tālākiem reģioniem vēlētos un varētu tur studēt,” viedokli pauž LSA Sociālā virziena vadītāja Maira Belova.

LSA uzskata, lai ikvienam ērti būtu pieejama iespēja iegūt jebkuru no augstākās izglītības cikliem, augstākās izglītības iestādēm pēc studentu pieprasījuma būtu jānodrošina gultas vietu dienesta viesnīcās, jo dienesta viesnīcas ir viens no izglītības pieejamības jautājumiem. Situācijā, ja augstskolai nav sava dienesta viesnīca, tai būtu nepieciešams sākt strādāt pie šīs problēmas risinājuma un pagaidu variantā slēgt sadarbības līgumus ar citu augstskolu dienesta viesnīcām vai citām iestādēm, kurās var izmitināt studējošos.

Did you like this article? Share it with your friends!

One Comment

Leave a Reply

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Skip to content